Holland Park verrijst in razend tempo

De bouw van de wijk Holland Park vordert met rasse schreden. Achttien bouwblokken van dit nieuwe hoogstedelijke woongebied zijn nu in ontwikkeling, in aanbouw of reeds opgeleverd. De eerste bewoners hebben eerder dit jaar, in mei, de sleutel van hun appartement overhandigd gekregen.

Holland Park verrijst in een razend tempo op de plek van het voormalige, gedateerde kantorengebied Bergwijkpark in Diemen. Het stedenbouwkundig plan van Sjoerd Soeters stamt uit 2014, de bouw begon in 2015, de eerste 250 appartementen zijn in 2017 opgeleverd en in 2020 zullen er ongeveer 2.000 appartementen gebouwd zijn.

“Het is een uitermate succesvol project”, verzekert Aldo Miltenburg namens Holland Park, het samenwerkingsverband van Snippe Projecten en Bouwaccent. “Op het hoogtepunt van de bouw waren hier wel zeventien of achttien bouwkranen gelijktijdig in bedrijf. We hebben onze krappe planning met succes gehaald. Het was in 2015 al een haalbaar plan en toen was er nog geen sprake van de oververhitte huizenmarkt. Iedereen weet hoe het sindsdien is gelopen en daar lift Holland Park ook in mee. De laatste bouwblokken 22 en 23, gelegen aan de westkant, aan het toekomstige park, zijn nu in ontwikkeling en de aanbesteding daarvan loopt. Projecten hier in de omgeving, zoals de Campus Diemen Zuid, hebben ook baat bij het succes van Holland Park.” Niet voor niks is initiatiefnemer André Snippe uitgeroepen tot Vastgoedman van het jaar 2017.

Leefbaarheid

Het stedenbouwkundig ontwerp van Soeters (PPHP, Pleasant Places Happy People) is vrijwel in tact gebleven. Miltenburg: “Het woningprogramma is hier en daar iets bijgesteld in volume en aantallen. Er zijn nu ook grotere appartementen, waarmee een bredere doelgroep wordt aangesproken. De wijk krijgt daarmee een meer gevarieerde bevolkingssamenstelling, dat komt ook de leefbaarheid ten goede.”
Holland Park krijgt een mix van vrije sector huur- en koopappartementen. Aan de zijde van het toekomstige park heeft het stedenbouwkundig ontwerp een geringe aanpassing ondergaan ten opzichte van het oorspronkelijk plan. Vanuit het park gezien presenteren de door Rijnboutt Architecten ontworpen blokken 22 en 23 zich als een symmetrisch opgebouwd ensemble met op de buitenhoeken een toren. In kleurstelling vormen de twee blokken een eenheid dankzij de toegepaste beige en grijze bakstenen. Daarmee wijken ze af van de veelkleurigheid van de andere appartementenblokken van Holland Park.

Gevarieerd gevelbeeld

Het nieuwe woongebied net buiten de ring A10 van Amsterdam kenmerkt zich door een uiterst gevarieerd gevelbeeld van moderne grachtenpanden langs sfeervolle grachten, gezellige straatjes en groene binnentuinen. In combinatie met winkels en horeca heeft Holland Park iets van de sfeer van de grachtengordel. Per bouwblok treedt een coördinerend architect op, die de verschillende architecten aanstuurt die elk een deel van de gevel voor hun rekening nemen. Soeters: “In de moderne stedenbouw worden gebouwen omgeven door ruimte. Dat heb ik hier omgedraaid, de ruimte wordt omgeven door gebouwen. Het gaat om een aaneenschakeling van een reeks openbare ruimten, van pleinen, grachten en straten omgeven door gebouwen. De ruimten zijn compact en overzichtelijk waardoor ze een menselijke maat hebben, ze voelen als kamers van de stad.”

De straten en grachten van Holland Park kennen een geknikt verloop, de afzonderlijke panden van de bouwblokken verspringen steeds iets ten opzichte van elkaar. Soeters: “In de vorige eeuw kende een stedenbouwkundig ontwerp veel lange horizontale lijnen. Dat hoort bij Parijse boulevards, maar niet bij een Nederlandse stad. De straten zijn hier niet lineair, maar geknikt, met verdraaiingen in de gevelwand, waardoor er aan de bezoeker van Holland Park steeds een nieuw perspectief wordt geboden. De holle zijde van de straat is naar de zon gericht. Zo’n straat bestaat uit afzonderlijke kavels die de verticaliteit accentueren. In Holland Park heeft elk gebouw een eigen hoogte, een eigen raamritme. De gebouwen lijken wel veel op elkaar, maar zijn toch steeds iets anders; elk gebouw heeft een eigen identiteit, eigen plek en eigen adres. Bij sommige blokken hebben zes verschillende architectenbureaus aan de gevels gewerkt, het resultaat is bijzonder. Je wilt elk pand accentueren, maar het moet geen kakofonie worden. We hebben daarom bijvoorbeeld enorm veel aandacht besteed aan het gebruik van de juiste bakstenen, waarbij de binnenhoven meestal wat lichter van kleur zijn dan de buitenzijde van een bouwblok. Nu bij de opgeleverde bouwblokken de steigers weg zijn, ervaar je de magie van de geknikte straten en het ritme van de verschillende gevels. Je voelt de begrenzing van de ruimte. De variatie in het gevelbeeld is goed te zien, daar ben ik heel blij mee. Wanneer straks ook het water in de grachten stroomt en je de spiegeling van de panden in de grachten ziet, wordt het helemaal spectaculair.”

Vouwwanden verlevendigen beeld Holland Park

In de projecten Blok 1, 2, 5 en 6 en Toren 1 van Holland Park is bij de loggia’s van de appartementen het systeem SL35 van Solarlux toegepast. Een omkaderd vouwwandensysteem, waarmee de buitenruimte flexibel beglaasd is. De bewoner kan de loggia eenvoudig openen en heeft zo een balkon.

De Solarlux producten passen perfect in het beoogde design en functionaliteit van de architect. Een levendige gevel, waarbij de bewoners dankzij de maximale transparantie veel contact met buiten hebben. De mogelijkheid om de vouwwanden eenvoudig te openen, verhoogt het woongenot.

Met deze beglazing draagt de buitenruimte bij aan de leefbaarheid van de woning. Deze extra schil zorgt voor een goede isolatiebuffer, hetgeen aansluit op de wens van een duurzaam totaalconcept. Deze schil draagt ook bij aan een geluidsluwe woonomgeving. Het systeem SL35 wordt uitgevoerd met een reinigingsbeslag, waarmee de bewoner eenvoudig de glazen wand van binnenuit kan schoonmaken. Op de bovenste etages hebben de loggia’s ook een glazen dak (atriumsysteem), zodat zij ook een geheel afgesloten buitenruimte hebben.
Solarlux zat al vanaf de ontwerpfase bij de architect aan tafel om mee te denken over het concept. Door maatwerk en veelzijdige keuze uit systeemmogelijkheden kon geheel naar wens van de opdrachtgever een passende oplossing worden geboden.

Grote variatie in afwerking dakranden

Voor het project Holland Park zijn de dakranden geleverd door Meilof Riks bv uit Veendam, producent van diverse aluminium bouwproducten. “Een complexe bouw maar voor ons een mooie uitdaging”, zegt projectleider John Werkman. “Dat komt door de diversiteit van het project, de grote afwisseling van gevelbeelden en daarmee een grote variatie in de afwerking van de dakranden. Het gevolg is dat er wel acht of negen verschillende dakranden in verschillende kleuren zijn ontworpen, voor de gebouwen met een afwisseling in verdiepingshoogten en bijzondere aansluitingen. In de dakranden zitten veertig tot vijftig verschillende details verwerkt. Dat hebben we in Solid Edge en in 3D uitgewerkt. Toen het metselwerk gereed was, hebben we de dakranden ingemeten en alles gecontroleerd. Dat is nodig omdat men in de bouw altijd rekening moet houden met tolerantie. Daarna is het geproduceerd in onze productiehallen in Veendam en binnen twee tot drie weken hebben wij de aluminium dakranden gemonteerd.”

« Terug naar overzicht